łatwy przepis na babkę piaskowa

Wątki
 
Ja... Titaniku... Złowieszcze koszule... Ulotni się...

Temat: Jak się robi klopsy i nie tylko - czyli forumowicze w kuchni
Ciasto, które wczoraj wciągała Cytrynka (namówiłam Ją mimo diety) nazywa się babka piaskowa. Bardzo łatwa do zrobienia i tylko czasami nie wychodzi (to chyba zależy od faz księżyca). A przepis jest ... białości, dodac mąkę wymieszną z proszkiem do pieczenia, na końcu wlac stopioną margarynę i dokładnie wymieszac. Do smaku dodac aromat, taki jaki się lubi (Cytrynka wczoraj kosztowała babkę migdałową). Piec ok....
Źródło: indeks.fora.pl/a/a,302.html



Temat: Pogaduszki marcowe 2007
zapomne go przestawic bo bede sama w domku . A co do suchego ciasta to polecam swoj przepis (latwizna) na babke piaskowa jest w przepisach papric zrob jakies ciacho i przyjezdzaj...
Źródło: erodzice.net/forum/viewtopic.php?t=4743


Temat: Babka piaskowa
Babka piaskowa Właśnie zniknęła z talerza upieczona dzisiaj przeze mnie babka. Przepis niedrogi i łatwy, polecam gorąco: -2 jaja (miałam do dyspozycji małe jajka, więc użyłam 3 sztuk) -3/4 szklanki mąki...
Źródło: forum.celiakia.pl/viewtopic.php?t=1992


Temat: Piaskowe co nieco
Ciasto piaskowe jest wyjątkowo delikatne i bardzo łatwo się rozsypuje. Stąd jego nazwa – piaskowe. Wypieka się z niego babki marmurkowe, keksy, a także ciasta przekładane kremem. Składniki ciasta piaskowego Robi ... i proszek do pieczenia. Jak robić ciasto piaskowe? Przede wszystkim dokładnie połączyć cukier z jajami. Gdy zrobimy to byle jak, ciasto będzie twarde i ciężkie. Można zwyczajnie utrzeć cukier z jajami ... delikatnie wymieszać. Na koniec wsypać przesianą mąkę z proszkiem i połączyć. Jak piec ciasto piaskowe? Formy muszą być starannie nasmarowane tłuszczem i posypane bułka tartą. Formy napełnia się do ź wysokości. Wierzch ciasta wyrównujemy nożem. Jeżeli pieczemy w formie podłużnej, ciasto warto naciąć pośrodku formy. Gdy tego nie uczynimy ciasto piaskowe może popękać. Wkładamy do ciepłego piekarnika i pieczemy w temp. 160-180 stopni. Upieczone posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem. Przepis na klasyczną babkę piaskową Składniki: 2 jaja, 3/4 szklanki mąki ziemniaczanej (może być zmieszana z mąką tortową), pół szklanki cukru, pół kostki...
Źródło: forum.banda.pl/viewtopic.php?t=894


Temat: Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Babki ucierane Te najlepsze są puszyste, lekko wilgotne i długo zachowują świeżość. Choć piaskowe babki wyszły z mody, w wielu domach właśnie takie ciasto podaje się do niedzielnej kawy. Waż i ucieraj starannie. Kiedy przygotowuje się klasyczną babkę „funtową” – ile ważą jajka, tyle bierze się cukru, mąki i masła – wszystko jest łatwe i proste. Kłopoty zaczynają się wtedy, gdy chcemy upiec babkę wybitną, a więc dać więcej pachnącego masła i żółtek, a mniej mąki. „Bogate” ciasto, jak mówiły nasze babki , jest zawsze kulinarnym wyzwaniem: lubi się zwarzyć albo opaść podczas ... W wielu przepisach na ciasta piaskowe stosuje się roztopiony tłuszcz ( a więc bez wody i resztek maślanki).llSekret naprawdę puszystych, a równocześnie wilgotnych babek biszkoptowo-tłuszczowych polega na bardzo cierpliwym, wytrwałym ucieraniu. ... do ciasta dodajemy pianę, na początku temperatura musi być niska (160 st.), a gdy ciasto wyrośnie, zwiększamy ja do 180 st. Duża babka piaskowa piecze się około 60 minut.l Dla chętnych podaję bardzo dokładny przepis na babkę pomarańczową polewaną czekoladą. Żródło:”Smaki i aromaty”
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=29074




 
Copyright 2006 MySite. Designed by Web Page Templates